вторник, 5 септември 2017 г.

Как да си направим изкуствена кожа от хартия?

Имам удоволствието да закрия Лятната Картичкофурийска Академия 2017 г. с последната тема 9 - "Как да си направим изкуствена кожа от хартия?".

Кожата определено придава лукс на предметите, но не винаги можем да си позволим да я вкараме в скрап проектите си, поради цена, тежест и т.н.


В настоящия урок ще ви покажа как лесно и евтино да си направите изкуствена кожа от хартия, а също ще споделя и някой тънкости, на които се натъкнах в процеса на работа.
Ето какви материали са необходими и ориентировъчните им цени:
ü  Крафт картон – от магазини за крафт материали, А4 на цена 0.60 лв/броя;
ü  Глицерин – от аптеките, около 2.00 лв;
ü  Шише с пулверизатор – от магазин по левче, 1-2 лв/броя според размера;
ü  Дистрес мастила - от магазини за крафт материали, 5-10 лв/бр. според размера;
По желание: папки за релеф и финиш лак.


I. Един от най-важните етапи е да се направи разтвора, които ще помогне хартията  да се намачка без да се къса. Наличието на глицерин ще направи хартията пластична.


I.1. Шишето се пълни на 1/7 с глицерин.
I.2. След това се допълва с вода и се разбърква.

II. Пристъпваме като същинската част. Тъй като глицерина е мазен, най-напред си покрих работното място с по-дебело стреч фолио.


II.1. С направения разтвор, хартията се напръсква от всяка страна, и с леки потупващи движения му помагаме да се пропие по-дълбоко в хартията. Добре е движенията да са потупващи, а не да се разтърква, тъй като хартията започва да се рони.

II.2. След като хартията е добре  омокрена, нежно я намачкваме.

II.3. Внимателно я разгъваме и повтаряме стъпки II.1 – II.3 два-три пъти.

На този етап, може намачканата хартия да се остави да съхне или да й се придаде релеф с папка. В случай, че решите да ползвате папка, добре е да го направите, докато хартията е още мокра. Така направения релеф ще бъде по-дълбок и изразен. Не се притеснявайте, че мократа хартия ще се разкъса – това няма да се случи, тъй като тя е достатъчно пластична, заради глицерина. И още нещо, което установих от опит – колкото по едри и на рядко са шарките на релефа, толкова повече се вижда ефекта „кожа“.


След като хартията е добре изсъхнала, се оцветява с дистрес мастила. Да припомня, че оцветяването се прави като се върви от най-светлото към най-тъмното мастило.


Така изкуствената кожа от хартия е вече готова да влезе в проектите ни. Аз напръсках парчето хартия с автомобилен спрей лак, като се надявах да стане лъскаво и гланцово, но като изсъхна нямаше и следа от гланц върху по-голяма част от повърхността, но хартията беше станала доста твърда и в същото време все още беше пластична. Затова приложението й беше за корица на мини албум:


В друго уроче ще ви покажа как декорирах вътрешните страници на албума със същия принт като на корицата :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар