понеделник, 25 септември 2017 г.

Как да си направим картичка с люлеещ се/движещ се елемент?



Картичките с люлеещ се/ движещ се елемент (swinging element card) са интересни и закачливи, а в същото време не са трудни за изработване. Ето и стъпка по стъпка как да си направите такава картичка. Нещата, които са ви необходими са:


ü  Елемент, който ще се движи (аз си изрязах 2 маймунки с щанца);
ü  Основа с прорязан отвор;
ü  Основата за самата картичка;
ü  Монета от 1 ст.;
ü  Конец;
ü  3D квадратчета и лента;
ü  Лепило;
ü  Допълнителни елементи за декорация.

Най-напред трябва да си изберем елемента, който ще се движи. Спрямо неговия размер определяме размера на основата, върху която ще се движи. При мен основата е малко по-малка, т.е. опашката на горната маймуна и крачето на долната ще излизат малко от нея, но това е търсения от мен ефект. Отворът се изрязва там, където ще се скрие монетата, която ще движи елемента – аз ще я скрия под коремчето на долната маймунка. В случая, отворът е изрязан „мързеливо“, т.е. със щанца и е правоъгълен. Може да бъде изрязан и под дъга и със скалпел, в случай че нямате подходяща щанца.


Преди да пристъпим към монтирането може да декорираме основата – дистресване, печати. Поставяме монетата от долната страна, центрираме я, и поставяме 3D квадратче. Аз лично подсилвам лепилото на дунапрена с допълнително секундно лепило.


Докато чакам да стегне секундното лепило си подготвям движещия се елемент. В горната част на елемента се залепва конец (а). След това долната част (в сл. коремчето на маймунката) се залепва за 3D квадратчето на монетата (б); също подсилвам с лепило, но крафт. След като е стегнало лепилото, горната част се центрира (в). Конецът се опъва отзад, докато усетим, че елемента се люлее свободно и фиксираме с тиксо (в, г). Ако конецът не е опънат добре елемента няма да се движи!


Поставяме повдигаща двойно лепящя лента на гърба. Аз ползвам малко по-дебела, за да може елемента да се движи свободно, иначе би се опирала в основата на картичката и леко ще „застъргва“.

Залепваме за основата, декорираме с допълнителните елементи и картичката е готова:


Няма коментари:

Публикуване на коментар