петък, 25 август 2017 г.

Как да си направим салфетка или рамка с ъглов пънч

Щастлива съм да покажа уроче в Лятната Картичкофурийска Академия 2017 г. Темата е 7-ма по ред  - "Как да си направим салфетка или рамка с ъглов пънч". Но преди да продължа с урочето, каня ви да се включите с Академията, ако още не сте го направили. Правилата за участие може да прочетете ТУК, но не се бавете да се присъедините към забавлението, защото остават само още 12 дни за творене по Тема 1 - Теменужки.

Безспорно дантелените салфетки и рамки внасят лукс и нежност в проектите ни, но какво да правим ако нямаме подходяща щанца или машина? Е, има лесен начин да си направим тези прекрасности и то само с един ъглов пънч, а най-хубавото е, че не сме ограничени с крайната форма на щанцата и може да си направим салфетка или рамка с какъвто размер пожелаем.


Основните материали и инструменти, което са ни необходими са:
ü  Картон;
ü  Ъглов пънч;
ü  Пергел или кръгла щанца ако имаме (в случая това използвах за по-бързо)


 Най-напред си изрязваме кръг. Той трябва да е с размер = диаметъра на салфетката + 2 пъти височината на орнамента на пънча, т.е. ако искаме салфетката са е с диаметър 5 см, а размерът на орнамента на пънча е 1.5 см, кръгът трябва да е с размер 8 см (5 + 2 х 1.5).


За да изрежем кръглата салфетка е необходимо да махнем ъгловия ограничител на пънча и изрязваме първия орнамент (1). Продължаваме с изрязването, като гледаме отделните орнаменти да съвпаднат (2), докато изрежем целия кръг (3). Не се притеснявайте ако не се изреже перфектно, достатъчно е да изглежда добре.


За да си направим дантелена рамка трябва да изрежем концентрични кръгове (4) и ползваме средната част, която трябва да е малко по-широка от височината на орнамента на пънча (5).  Изрязваме аналогично на салфетката (6).


 Вече изрязаните салфетки и рамки може да оцветим по желание. Не се отчайвайте ако не се получи от първия път, а опитайте пак - резултатът си заслужава! Може да се окаже, че пънча е голям и не може да се завърши салфетката, но тази част може да се подпъхне под друг елемент. Или може да се окаже, че рамката е леко асиметрична, както се получи при мен, но това също може да се прикрие – в моя проект с рози J
Няма коментари:

Публикуване на коментар