понеделник, 11 май 2015 г.

Химик и бухал

От известно време и аз се запалих по mixed media. Първите ми опити (които ще покажа някой прекрасен ден по-нататък) бяха малко колебливи, с малко елементи и използвах техниката основно за картички. Но както казва Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече" и постепенно почнах да добавям още и още елементи. Минах и на по-големи проекти - тефтери, тетрадки... Работя по кориците, защото съм с твърдото убеждение, че тези красоти трябва да се показват, а не да са скътани из вътрешните страници!
Последното ми творение е подарък за дъщеря ми. Тя е химик и непрекъснато прави някакви изчисления и ги записва в тетрадка и наскоро спомена, че сегашната й е на приключване и трябва да си вземе нова. И така реших да й взема една и да я поразкрася :) Всички елементи по кориците са препратка към работа и хобита й. А централно място на предната корица заема едно от много любите й същества - бухалче. С него ще се включим в първото mix media предизвикателство на Картишоците "СОВИТЕ НЕ СА ТОВА, КОЕТО СА" :)

А ето и баснята на Жан-Пиер Кларис дьо Флориан - "Философ и бухал", която ме вдъхнови за заглавието на публикацията: 

Останал без подслон, пропъждан с гняв отвред,
защото казваше нещата, както  са,

горкият философ вървеше из леса
от дълги дни все сам, все с размисли зает.
Не щеш ли, изведнъж във гъстия шумак
той зърна бухал да се брани
сред куп от сойки и от врани,
които викаха: „Мръсник! Предател! Враг!
Кълвете! Удряйте! Пребийте го съвсем!
След туй — на съд ще го дадем!“
Връхлитаха със бяс, а бухалът примрял
напразно търсеше във тази луда врява
разумни доводи, за да се оправдава.
В миг философът наш усети смут и жал —
науката ни прави милостиви. —
той хукна, пръсна птиците кресливи
и бухала запита удивен:
„Защо ви гонеха и искаха смъртта ви?
Навярно грях голям тежи на съвестта ви?
В какво сте провинен?“
„Не съм извършил зло, но в мене е вината —
отвърна бухалът. — Аз виждам в тъмнината…“




9 коментара:

  1. Ади, много ми хареса цялостното представяне на проекта ти - от цветната весела корица, до всеки елемент, поставен с мисъл за дъщеря ти, до стихотворението и силното послание, което се крие в него. Благодаря ти за включването в нашето Първо микс медия предизвикателство и ще те очакваме отново.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кат! Непременно ще се включвам пак и в следващите предизвикателства :) Много ми харесва микс медията и се радвам, че си има специално място. Желая успех и на вас в това начинание!

      Изтриване
  2. С голям интерес изчетох цялата история и повод за създаване на тази сладурска страничка.Баснята също много ми хареса.Радва ме ,че се включваш в нашето първо бухалско предизвикателство и ти желая успех.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря! Голямо удоволствие и чест е за мен да се включа в първото ви предизвикателство :) Успех и на вас!

      Изтриване
  3. Много оригинална и страхотно реализирана идея! Много ми хареса как сте изобразили бухала и препратките към химията също! :)
    Изобщо много е цветна и хубава корицата... С участието си в предизвикателството си спечелихте ваучер за отстъпка от нашето магазинче "Крафт нещица". Пишете ни на страницата във фейсбук - https://www.facebook.com/pages/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%82-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%86%D0%B0/622229624531271?ref=hl
    или в сайта - www.b-wow.net
    за да ви го дадем :).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи и за ваучера също! Непременно ще се възползвам от него! Желая Ви успех с магазинчето и много вдъхновени и вдъхновяващи клиенти! :)

      Изтриване
  4. Чудесна идея и рализация! Изключително много ми харесва бухала!

    ОтговорИзтриване
  5. Ади, и аз съм на мнение, че подобни красоти не може да са скрити някъде из тетрадките, а трябва да изпъкват на корицата. :) При мен имат специално отредено място в арт журнал, което също не е лошо, важно е забавлението по време на изработването. :)
    Като колега на получателката мога да кажа, че такъв лаб журнал би направил експерименталната работа доста по-забавна и креативна! :) Всеки един елемент е поставен с мисъл и притежава символика... Прекрасно! Баснята е много вярна и с много дълбок смисъл, наистина ми хареса.
    Благодаря за това толкова лично участие в първото ни Микс Медия Предизвикателство при Картишоците и те очакваме отново при нас! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно изпълнение, Ади! И аз съм химичка, и страницата ти в моите очи, е повече от вдъхновяваща и зареждаща :)

    ОтговорИзтриване