вторник, 21 февруари 2017 г.

Как да си направим фон с дистрес мастила

Като всеки начинаещ картичкотворец, в началото прекарвах много време в интернет, за да се запозная с някои основни техники и материали. Когато започнах да се занимавам с изработване на хартиени проекти имаше малко информация на български език и единици хора предлагаха работилнички и курсове по темата. Днес вече е значително по-лесно да се навлезе в този хоби свят. Тъй като съм последовател на каузата "Предай нататък", мисля че настъпи времето да отдам и аз своята дан, като публикувам урочета за начинаещи в скрапбукинга.  

Днес ще споделя с вас няколко идейки как да си направим дизайнерски хартии само с дистрес мастила и не скъпи материали. Това са няколко не трудни техники, когато нямаме подходяща дизайнерска хартия/картон или не ни се дават много пари за цяло блокче. Всичко, което е необходимо са няколко бели картона (аз съм използвала 130 гр.), различни цветове дистрес мастила (най-скъпия материал: около 9 лв./бр. за голямо или около 5 лв./бр. за малкия вариант), различни шаблони и хартиено тиксо.


     1. За първата техника са нужни тясно хартиено тиксо и подхождащи си по цвят мастила. Тъй като моето тиксо е широко 1.5 см, всяка лента я разделих на 4 по-малки лентички с ширина около 0.4 см. Лентите се залепят върху белия картон като мрежа (снимка 1).


В оформилите се от тиксото фигури се вкарва дистрес мастилата, като се започва от най-светлото и се завършва с най-тъмното (снимки 2 и 3). След като се оцветят всички фигури, тиксото се отлепя внимателно, понеже при по-силно и бързо отлепяне може да скъса повърхността на картона. И така вече си имаме дизайнерска хартия/картон (снимка 4). Може да се добави малко блясък и по-завършен вид с глитерна химикалка (снимка 5), като се оконтурят фигурите (снимка 6).

2. За втората техника съм използвала шаблон на гайки, останал от ученето на дъщеря ми. С негова помощ си направих дизайнерско картонче на пчелни кутиики (тъй като си нямам цял шаблон). С ученически шаблони и малко въображение могат да се получат много интересни дизайни. Тези шаблони ги има във всяка книжарница и са на цени от 1 до 5 лв.


3. Третата техника е и най-мъзеливата – с използване на готов шаблон. Шаблонът, който съм ползвала го купих от китайски магазин за 0.80 лв.
Първо, оцветяваме много бледо картона с дистреса, в случая е зелено (снимка 1). След като положим шаблона, вкарваме по-интензивно от същия цвят мастило (снимка 2). На снимка 3 е показан готовия картон. 


Ето и още няколко дизайна, направени с тези техники:


Надявам се урочето да ви е било полезно.
Приятно творене!





Няма коментари:

Публикуване на коментар